Tot el que pots voler saber de l’antiga capital de Menorca

Ciutadella de Menorca

Tot el que pots voler saber de l’antiga capital de Menorca


En aquesta pàgina t’ho expliquem tot sobre Ciutadella de Menorca, l’antiga capital de l’illa i encara avui la seva capital religiosa.

Una visita a Ciutadella és gairebé obligada si véns de vacances a Menorca, i en aquesta pàgina t’informarem sobre què veure durant la teva visita, així com una sèrie de consells, recomanacions i informacions històriques del lloc.
Índex de continguts

 1. Informació General
 2. Què fer a Ciutadella
 3. On anar
 4. Història de Ciutadella
 5. Geologia de Ciutadella
 6. Arquitectura de Ciutadella
 7. Identitat
 8. Serveis turístics
 9. Punts febles
 10. Punts forts
 11. Consells per a una visita a Ciutadella
 12. Platges i cales a prop de Ciutadella
 13. On aparcar a Ciutadella

Què fer a Ciutadella

On anar

Resum de la història de Ciutadella

La història de Ciutadella emplena ja molts llibres, però a grans trets es pot resumir de la següent manera:

Geografia

Ciutadella està en plena plataforma de l’Miocè, és a dir, sobre la Menorca Blanca calcària. La ciutat té dos cales llargues i estretes, una que es va convertir en el port de la ciutat i la segona, Platja Gran, que encara avui és una petita platja per banyar-se.

Tot i ser el substrat calcari de l’Miocè un tipus de roca tremendament porosa, que permet l’acumulació i conservació de l’aigua de pluja que després es recupera a través de pous, la intensa urbanització de la zona, no només de la ciutat sinó dels assentaments turístics adjacents, porta dècades provocant un cert filtrat de l’aigua de la mar a les reserves d’aigua dolça, que encara que continua sent potable, sí que veu una mica minvada la seva qualitat i sabor.

La curiosa geografia del Port de Ciutadella el converteix, any rere any, en les grades d’un curiós esdeveniment marí a què els vilatans anomenen risaga. Consisteix en la desaparició natural de l’aigua del port, deixant les embarcacions amarrades reposant literalment a la sorra de el fons, per tornar aquesta en uns pocs minuts i de forma sobtada. Els desperfectes que aquest fenomen porta anys originant als béns mobles del lloc han obligat a l’adaptació forçada de l’activitat nàutica seus moviments, sobretot la d’embarcacions de major grandària.

Arquitectura

De l’arquitectura àrab només queden relats i les poques restes que encara avui es poden trobar quan carrers o cases antigues han de ser reformades. Del període medieval cristià a penes queda l’estructura dels carrers i alguns edificis religiosos. L’atac turc de 1558 va arrasar amb la ciutat i la pràctica totalitat dels seus edificis.

Ciutadella s’estructura en forma de creu, com una església, trobant el seu centre a l’antiga Plaça Major, on avui es creuen el Carrer Jose Maria Quadrado i el Carrer de Sant Sebastià. Des d’aquest punt un podia caminar en línia recta en direcció a les quatre portes de la ciutat.

La creu de Ciutadella

La porta del nord (que avui porta al Far de Punta Nati), la porta del sud (que portaria a Far d’Artrutx), la porta de l’oest, que porta a el mateix Port de Ciutadella (amb el far de Ciutadella en la seva bocana), i la porta d’l’est, o el Camí de Maó, a l’altre costat de l’illa, també consu propi far a la bocana del Port de Maó (Far de Sant Carles).

L’antiga muralla de Ciutadella
 • Cal recordar que fins al segle XIX Ciutadella era una ciutat emmurallada, del que avui només queda el carrer que envolta el centre històric i que els seus habitants anomenen Sa Contramurada.
 • En els 4 quadrants que existien entre els braços de la creu s’allotjaven les diferents classes socials de la Ciutadella Medieval, la qual cosa va influir significativament en la seva arquitectura.

  El moltó de Ciutadella

  Cal dir que la lenta reconstrucció de Ciutadella després de l’atac turc de 1558 va ser entremesclant diferents tendències arquitectòniques, desde l’arquitectura rural menorquina en el cas de les llars més humils , als palauets renaixentistes, que tendirien a el Barroc Mallorquí a principis de segle XVIII, i que al llarg d’aquest segle viraría cap al neoclassicisme pal·ladià, que van portar les dominacions britàniques , i que només és comparable a l’neoclassicisme colonial britànic de les Amériques.

  Els carrers de Ciutadella

  Identitat

  Ciutadella no és només la capital religiosa de l’illa, al tenir l’única catedral de Menorca, i amb ella al seu únic bisbe, sinó també la capital cultural i tradicional . En cap lloc de la illa es viuen les tradicions tan intensament com allà, des dels més grans als més joves.

  Palauet de Ciutadella

  El record d’haver estat la capital i la ciutat més important de Menorca durant la major part de la seva història, la seva encara avui transcendent classe noble i la seva relativa impermeabilitat a la immigració espanyola i estrangera, l’eleven a epicentre cultural de l’illa.

  Inevitablement aquest nivell de consciència col·lectiva i autodeterminació l’han portat a col·lisionar repetida i històricament amb Maó, capital de facto de Menorca desde la conquesta britànica.

  Serveis Turístics

  Ciutadella gaudeix de tots els seveis turístics que un pot esperar d’una ciutat d’aproximadament 30.000 habitants.

  Destaquen

  Punts febles

  Punts forts

  Consells

  Platges i cales a prop de Ciutadella

  On aparcar a Ciutadella
  GALERIA

  ON?
  Altres llocs d’interès propers
  Pob. Pretalayótico de Cala Morell - Lloc prehistòric - 8.2 km

  Catedral de Ciutadella - Lloc històric-religiós - 0.2 km

  Cala Morell - Platja familiar - 7.7 km

  Torretrencada - Lloc prehistòric - 8.5 km

  Cala Macarelleta - Platja verge - 12.2 km

  Son Piris - Granja-Formatgeria Tradicional - 7.9 km

  Algaiarens - Platja verge - 9.7 km

  Cala Pilar - Platja verge - 14.7 km

  Son Saura - Platja verge - 10.4 km

  Cala Santandria - Platja familiar - 2.8 km

  Son Catlar - Lloc prehistòric - 6.7 km

  Castell de Sant Nicolau - Lloc històric - 1.2 km

  6 Rincones en Santandria - Llocs per banyar-se - 2.4 km

  9 Rincones en Son Xoriguer - Llocs per banyar-se - 9.2 km