Història, arquitectura i anècdotes de la Catedral de Ciutadella

Catedral de Ciutadella de Menorca

Història, arquitectura i anècdotes de la Catedral de Ciutadella


Monumental edifici religiós al Centre de Ciutadella de Menorca.
Característiques de la visita

Horari de visita en temporada baixa: De novembre a abril (inclosos) de 8h a 13h i de 18h a 20h.

Important: Preus, horaris i condicions poden variar en funció de les decisions preses per la institució o empresa que gestiona aquest lloc.

Cliqueu aquí per obtenir informació actualitzada dels horaris de visita

Història

La Catedral de Santa Maria de Ciutadella va ser construïda sobre l’antiga mesquita major de Medina Minurka a l’inici del segle XIV, poc després de la conquesta cristiana d’Alfons III.

Sí, els musulmans que van viure i van dominaro Menorca durant gairebé 400 anys, desde que la conqueriren en nom del Califat de Còrdova en l’any 903. La seva mesquita era de menor grandària que l’antiga catedral, però el seu cementiri s’estenia centenars de metres davant d’aquesta.

D’aquella època queda poc més que la meitat de l’actual minaret de el campanar de la catedral, que van construir sense graons perquè cabres poguessin pujar carregades d’aigua i menjar.

Ja que sabem que al segle cinquè va haver a Ciutadella de Menorca dos bisbes, Severus i Macario, és de suposar que havia d’haver una catedral, i el més lògic seria que estigués en el lloc en el que els àrabs van aixecar la seva mesquita, però de l’existencia d’aquest temple primigeni, com en el cas de molts altres edificis tan antics, no en queden restes i només podem suposar que va existir.

L’estil arquitectònic principal d’aquesta catedral és el gòtic llevantí o català, que reflecteix el gòtic que en l’època s’estenia pel nord d’Espanya per influència francesa.

Aquest tipus de gòtic unifica espais interns i permet finestrals menors, pel fet que amb la intensa llum de la Mediterrània vidrieres més petites eren suficients per aconseguir els mateixos efectes que les vidrieres més grans aconseguien en països més foscos de el nord d’Europa.

La paret massissa que, com una falda envolta l’edifici, té poc a veure amb l’estil arquitectònic i molt amb el temor que l’edifici s’ensorrés, ja que part de la teulada es va ensorrar en 1626.

Diverses restauracions van deixar empremtes arquitectòniques diferents de la originària, com:Cliqueu aquí per reservar una visita guiada a Ciutadella.
GALERIA

ON?
Altres llocs d’interès propers
Pob. Pretalayótico de Cala Morell - Lloc prehistòric - 8 km

Cala Morell - Platja familiar - 7.6 km

Torretrencada - Lloc prehistòric - 8.4 km

Cala Macarelleta - Platja verge - 12.1 km

Son Piris - Granja-Formatgeria Tradicional - 7.9 km

Algaiarens - Platja verge - 9.5 km

Cala Pilar - Platja verge - 14.5 km

Son Saura - Platja verge - 10.4 km

Cala Santandria - Platja familiar - 2.9 km

Son Catlar - Lloc prehistòric - 6.7 km

Castell de Sant Nicolau - Lloc històric - 1.3 km

6 Rincones en Santandria - Llocs per banyar-se - 2.5 km

9 Rincones en Son Xoriguer - Llocs per banyar-se - 9.3 km

Ciutadella - Ciutat - 0.2 km