Torre de defensa espanyola del segle XVII

Torre de Sant Nicolau

Torre de defensa espanyola del segle XVII


El Castell de Sant Nicolau protegia l’entrada del Port de Ciutadella de Menorca.

Aquest tipus de torres de defensaés molt típic de la costa menorquina, ja que el material del què està feta (el marès) és terriblement resistent a l’impacte de boles de canó i molt abundant a l’illa.

Podia albergar i protegir una petita guarnició de soldats, que donarien la veu d’alarma en cas de atac pirata o força invasora, al temps que dispararien els diversos canonsapostats a sobre la seva almenara.

El Castell de Sant Nicolaués una de les torres de defensa més fàcilment visitables de Menorca, ja que es troba en el passeig marítim de Ciutadellai, degut a la seva restauració, està en molt bon estat.
Característiques de la visita

Preus

Important:Preus, horaris i condicions poden variar en funció de les decisions preses per la institució o empresa que gestiona aquest lloc.

Detalls històrics

Estil Arquitectònic:Edifici de planta octogonal fet de marès i morter. El gran avantatge d’aquest tipus de fortificacionsera la seva fàcil construcció en qualsevol punt del litoral, i en aquest afany seus constructors no acostumaven a invertir molts esforços en fornitures.

Tot i això, el Castell de Sant Nicolau atresora una sèrie de gravats de tipus barroc, així com l’escut de l’antiga Corona d’Aragó. Cal assenyalar que aquests detalls daten de 1990, quan la restauració va reemplaçar els deteriorats escuts originals.

Destaquem que, al contrari que la majoria de torres de defensa que podem trobar a Menorca, el Castell de Sant Nicolau té una fossade prop de 2 metres de profunditat i 8 metres d’amplitud a seu voltant, amb l’adjacent pont llevadís davant l’única porta de la construcció. Ja a l’interior, una escala de cargol puja per les seves diferents plantes.

Això contrasta amb moltes de les torres de construcció anglesa, que teníanla porta al primer pis, amb una escala llevadissa que traurien en cas d’atac.

És important esmentar que durant la Tercera Dominació Anglesal’interior de la torre va ser remodelat per tal d’optimitzar-la a nivell militar.

El Castell de Sant Nicolau ha estat restauraten dues ocasions (1960 i 1990), produint-se canvis sensibles tant al seu interior com a l’exterior. Cal esmentar que els plànols originals van ser consultatsa l’hora de la restauració.

Avantatges i desavantatges
GALERIA

ON?
Altres llocs d’interès propers
Pob. Pretalayótico de Cala Morell - Lloc prehistòric - 9.3 km

Catedral de Ciutadella - Lloc històric-religiós - 1.3 km

Cala Morell - Platja familiar - 8.8 km

Torretrencada - Lloc prehistòric - 9.4 km

Cala Macarelleta - Platja verge - 12.6 km

Son Piris - Granja-Formatgeria Tradicional - 8.3 km

Algaiarens - Platja verge - 10.9 km

Cala Pilar - Platja verge - 15.8 km

Son Saura - Platja verge - 10.4 km

Cala Santandria - Platja familiar - 2.5 km

Son Catlar - Lloc prehistòric - 6.8 km

6 Rincones en Santandria - Llocs per banyar-se - 1.9 km

9 Rincones en Son Xoriguer - Llocs per banyar-se - 8.7 km

Ciutadella - Ciutat - 1.2 km