Cellers a Menorca

L o u n g e s
C a f e t e r i e s
B a r s
C e l l e r s

Visita celler tradicional a Menorca + Degustació de vi | A prop de Mercadal

Visita un celler tradicional al centre de Menorca. Degusta el primer vi de Menorca, camina entre les vinyes i visita aquest celler artesanal entre Mercadal i platja de Cavalleria.

Veure més

Visita un celler a Maó Menorca | Tast de vi i tour per les vinyes

Visita un celler de vi blanc i rosat a prop de Maó, a l’illa balear de Menorca. Degusta el vi 100% de Menorca i passeja per les vinyes.

Veure méscompartir

WhatsApp

Facebook

Twitter

Telegram

Messenger

Email
Història del Vi de Menorca

Menorca ha estat habitada des d’aproximadament l’any 2300 a.C. Es sap que els primers habitants eren, en gran mesura, agricultors i ramaders. Pel que fa a la gricultura, la troballa de nombrosos molins de mà i de falçs apunta el cultiu de cereals, principalment blat i ordi.

Basant-se en els textos de Timeu (segle IV a. C.), Diodor de Sicília afirma que les terres de les Illes eren de bona qualitat, però que no es produïa vi. Els especialistes sostenen que el cultiu de la vinya va ser introduït pels púnics en l’època post-talaiòtica.

El primer rastre de la presència del vi a Menorca és una àmfora de vi masaliota, de finals de segle VI a. C.

Es sap que en els segles següents el vi seria utilitzat per rituals però, si aquest no era produït a Menorca, d’on venia?

Durant les Guerres Púniques, els foners menorquins que lluitaven com a mercenaris al les files dels exèrcits cartaginesos invertien les seves pagues i botins en vi i dones, amb els que tornaven a l’illa després dels seus llargs anys de servei. A causa de l’indiferència que els menorquins de l’època sentien per tot tipus de monedes i metalls preciosos, vi i dones eren béns que convertien a aquests veterans en persones acabalades en aquella societat primigènia.

Gràcies al naufragi d’un vaixell en Binisafúller, se sap que en el segle III a.C. ja existia comerç de vi i cereals amb la Península Ibèrica i amb la Mediterrània Oriental, avalat això a través de la troballa d’àmfores greco-itàliques.

Segons Estrabó, els balears desconeixien el vi en temps preromans, però un altre autor clàssic, Plini, assegura que el vi balear va aconseguir una bona reputació per tenir una qualitat equiparable a la dels millors vins italians, amb la qual cosa cal entendre que aquest va ser introduït a Menorca a l’època de les colonitzacions romanes.

Després d’un temps de gran producció durant la dominació romana, el cultiu de la vinya va entrar en declivi, fins no arribar a cobrir les necessitats de proveïment de Menorca, la qual cosa explica les importacions regulars de vi de Mallorca fins ben entrada l’Edat Mitjana.

Tot va canviar amb les dominacions britàniques, que a part de portar a la illa una guarnició d’entre 3000 i 4000 soldats, va promoure fortament el comerç a l’declarar el Port de Maó com a port franc.

Aquesta època va marcar fortament tota la zona de Maó, Es Castell (antiga Georgetown) i Sant Lluís, on encara avui es pot observar una forta fragmentació del camp (a través de la típica paret seca menorquina), on el cultiu intensiu del vi per abastir a la població local, a la guarnició britànica i les exportacions, va cobrir grans extensions del terreny cultivable de la part oriental de l’illa.

Cal destacar que, per gran que fos la producció de vi de Menorca, aquesta sempre va haver de competir amb la llavors molt popular aiguardent, que es concretaria en l’avui apreciadíssima ginebra menorquina, de recepta holandesa.

A la fi del segle XIX la plaga de la fil·loxera va acabar amb la major part de el sector, que va entrar en un llarg període de recessió que duraria fins a la dècada dels 80. Avivades per l’interès local i turístic, una sèrie d’iniciatives van establir les bases per l’auge que està vivint avui el món de el vi menorquí, amb tècniques i tecnologies modernes, amb planta empeltada de varietats nobles franceses i espanyoles, però amb la passió d’abans.

Avui es conrea vi tant en terrenys calcaris com argilosos, depenent del resultat que cada viticultor vulgui obtenir. Varietats blanques de vi conreades a Menorca: Chardonnay, Moscatell, Macabeu, Parellada, Moll i Malvasia. Varietats de vi negre: Cabernet Sauvignon, Merlot, Monastrell i Syrah.

L’intensa calor de l’estiu menorquí és capaç de ensucrar el raïm fins al punt de produir vins amb graduacions superiors al 12%.

Aquest nou auge de l’activitat vinícola es reflexa en l’obtenció de l’distintiu geogràfic de Vi de la Terra Illa de Menorca.

Articles Relacionats

Senderisme a Menorca

Platges top de Menorca

Racons secrets per banyar-se a Menorca